Eski Eşyalarınızı Atmayın! Sehpanızı Kendiniz Yapın

Do it yourself, yani kısaca DIY. Eskimiş veya hasar almış eşyalarınızı çöpe atmayın. Sıradaki yazımızda nasıl kendi sehpanızı yapabileceğinizi göstereceğiz.

 
DIY’in Türkçe’de karşılığı "Kendin Yap” diyebiliriz. Kendin Yap kültürünün ana fikri elinizde bulunan artık ihtiyaç duymadığınız eşyaları, ihtiyaç duyduğunuz yeni bir şeye dönüştürmektir. Bu yaklaşım ile çağımızın tüketim çılgınlığından bir adım uzaklaşırken bir yandan da kendi yaratıcılığınızın keyfini sürer, ürettiklerinizle kendinizi ifade edersiniz.

Bu yazımızda, DIY yaklaşımıyla kendiniz yapabileceğiniz sehpa fikirlerini derledik. Yazımızın ilk kısmında, hazır sehpa tablalarına yapılabilecek çeşitli ayak fikirlerini, devamında ise ayakları hazır sehpanızı yeni bir tabla ile tamamlarken yaratıcılığınızı nasıl kullanabileceğinizi örneklerle paylaşacağız.

Sevdiğiniz Tepsiniz Artık Sehpanız Olabilir!

Çok sevdiğiniz büyük tepsinizi, yeni sehpanızın tablası olarak değerlendirebilirsiniz. Böylelikle sevdiğiniz tepsinizi gözünüzün önünden ayırmamış olursunuz. İhtiyacınız olan tek şey tepsinizi tamamlayacak bir ayak! 


Bu DIY projesini yapacaksanız, ayakları sade tutmaya özen gösterin. Tepsinizin kenarlarından ince, düz ayaklar indirebileceğiniz gibi, çapraz katlanır ayaklar da tercih edebilirsiniz.


DIY projelerinin en sevilen malzemesi: Eski Lastikler!

Kendin Yap projeleriyle yakından ilgileniyorsanız, eski lastiklerin birçok dönüştürme projesinde kullanıldığını biliyorsunuzdur. Araç tekerleklerinin dış ortam koşullarına daha yakın olduğunu düşünebilirsiniz, ancak temizleyip üstünü hasır iple kapladığınızda iç ortamınıza da kolaylıkla uyum sağlayacak bir görüntü yakalayabilirsiniz.


Eğer daha sofistike bir DIY sonucu almak istiyorsanız, lastiklerinizi örgüyle donatarak kaplayabilir ve göz dolduran bir sonuç elde edebilirsiniz.


Ritmik Ayaklar

Oldukça şık bir DIY projesi karşınızda. Sehpanıza tabla olarak kullanacağınız ahşabın altında ayak olması için bir mukavva yerleştirin. Yuvarlak bir tabla kullanacaksanız, mukavvayı da yuvarlayarak dairesel bir ayak yapabilirsiniz. Bu işlemden sonra, mukavva ayakları kaplamaya geldi sıra. Ahşap çıtaları ortadan ikiye ayırıp, art arda mukavvaya yapıştırın. Boşluk bırakmadan mukavvanın bütün çevresini kaplayarak mukavva hiç görünmeyecek biçimde kapatın.


Verniklediğinizde veya istediğiniz renkte boyadığınızda sehpanız hazır!


Puf Sehpa

Eğer örgü veya dokuma ile haşır neşir iseniz, bu yeteneğinizi sehpa projenizde de kullanabilirsiniz. Sehpanızı 6 kare yüzeyden oluşan bir küp olarak hayal edin. 6 yüzeyin tamamı için ayrı ayrı yüzeyler örün ve bu yüzeyleri kenarlarından dikerek birleştirin. Son kareyi birleştirmeden önce içini elyafla doldurun. Dolgu malzemenizin yoğun ve sıkı olmasına dikkat edin. Sehpanızın içini doldurduktan sonra kalan kenarı da küpün diğer yüzeylerine dikin, işe her yüzü kullanılabilir sehpanız hazır!


Meyve Kasalarını Birleştirin!

Market veya manavınızdan kolaylıkla birkaç meyve kasası temin edebilirsiniz. Bu kasaları yan veya ters çevirerek ve istediğiniz ebat ve formu elde edebilirsiniz. Aman dikkat! Kasaları birbirine monte etmeden önce ellerinize kıymık batmaması için kasaları zımparalamayı ve verniklemeyi unutmayın.


Sehpanızın üstünü kahveleriniz için kullanabileceğiniz gibi, altındaki alanları da depolama alanı olarak kullanabilir, ıvır zıvırlarınızın gözünüzün önünden kalkmasını sağlayabilirsiniz.

Ahşap Parçalardan Bir Sanat: Ahşap Mozaikleri Deneyin

Elinizde farklı DIY projedlerinden kalan birçok ufak ahşap parça var ve bunları nasıl değerlendireceğinizi bilmiyor musunuz? Bu parçaların bir kısmını renklendirerek sehpanızın tablasında bir araya getirin ve hoşunuza giden bir motif oluşturun. Böylelikle tasarladığınız desenle göz kamaştıran sehpanız salonunuzun yıldızı olabilir.


Bu yöntemi tablasını değiştirmek istediğiniz sehpalarınıza da uygulayabilirsiniz.

İpleri Sıkın!

Sehpanızın yüzeyinde sert bir malzemedense halatlar veya iplerle dokumayı da tercih edebilirsiniz. Bunun için ahşap veya metalden istediğiniz boyutta bir çerçeve hazırlayın ve seçtiğiniz bir ipi çerçeveye sıkıca gerin. İsterseniz ipleri birbirine paralel gererek sıkı ve sade bir yüzey oluşturun. İsterseniz de iplerin yönleriyle şaşırtmalar yapıp ilgi çekici bir desen oluşturun. Tamamen sizin emeğiniz ve hayal gücünüzle ortaya çıkan sehpanız hazır!



Yüzeyi İçin Malzemeniz Yetersizse

Sehpanız için ahşap çıtalarla bir yüzey yapmak istiyor ancak yüzeyin tamamına yetecek kadar ahşap çıta bulamıyorsanız, elinizdeki parçaları küçük ve eşit boşluklarla yerleştirin. Boşluklu ritmik yüzey, bir yandan sehpa olarak işinizi görürken diğer yandan fazla ahşaplarınızı değerlendirdiğiniz oldukça şık bir kendin yap projesine dönüşecek.


Eski Kapınız, Yeni Sehpanız!

En başta dediğimiz gibi, kendin yap projelerinin esas amacı bir ürünü bambaşka bir ürüne dönüştürmektir. Eski bir kapıya dilediğiniz gibi ayaklar ekleyerek onu kahve sehpanıza çevirebilirsiniz. Kapınızın eski ve yaşanmışlıklarla dolu görüntüsünü, artık kahvelerinizin ve kahve fotoğraflarınızın eşlikçisi yapabilirsiniz.


Eşyalarınıza bu gözle bakmaya başladığınızda, birkaç ekleme ile kullanışlı bir sehpa görevini alabilecek birçok eşyanız olduğunu göreceksiniz. Örneğin yıpranmış anca anılarla dolu eski valiziniz veya aile yadigarı duvar saatiniz,
ekleyeceğiniz ayaklarla yepyeni bir kullanıma hizmet edebilirler.


Sehpanızı Saksınız Yapın, veya Saksınızı Sehpanız!

Kullanmakta olduğunuz veya eskimiş sehpanız, eğer boşluklu bir malzemeden üretildiyse ortasında bitkilerinize yer açarak sehpanıza yepyeni bir yüz kazandırabilirsiniz. Sehpanız eğer çok ağır değilse muhtemelen içi boşluklu malzemelerden üretilmiştir. Sehpanın tablasının ortasında istediğiniz büyüklükte bir alan belirleyin ve bu alanı maket bıçağınızla kesin. Açılan alana toprak doldurun ve minik bitkilerinizi dikin.


Görsel Kaynakça