Evinize Yeni Hava Katacak Halılar Seçmenin Püf Noktaları

Bir evin olmazsa olmazlarından birisi de halıdır. Gelin hangi odada nasıl bir halı kullanmanın ideal olduğuna, halı modeli örnekleriyle birlikte bakalım.

 

Halılar mekanınızda yaratmak istediğiniz atmosfere oldukça kritik bir dokunuş yapan en önemli dekorasyon elemanlarından biridir. Dolayısıyla istediğiniz ambiyansı yaratırken seçeceğiniz halının büyüklüğü, rengi ve dokusu oldukça önemlidir. İşte bu yüzden halınızı değiştirdiğinizde odanızın gözünüze tamamen farklı geldiğini hissedersiniz. Evinize halıyla bu yepyeni havayı katarken hangi oda için nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim.

 

Salon ve Oturma Odası için Halı Seçimi

Salonunuz veya oturma odanız için halı seçerken yapmanız gereken en önemli şey ihtiyacınız olan boyutu belirlemek olacaktır. Halınızı bütün zemini kaplayacak boyutlarda tercih etmeniz odanızı küçük gösterir. Bu istediğiniz bir etki değilse, halının yanında döşemenin de bir miktar görünmesine izin verin. Daha ferah görünen ve şık bir atmosfer yakalamak istiyorsanız, halınızın ebatını seçerken koltuklarınızın hemen önünde halınızın başlamayacağı; koltuğunuzun önünde döşemenizin görünür kalacağı bir ebat seçmeye gayret etmelisiniz.


Halınız zeminlerinizde döşemenizle birlikte bir etki yaratacağı için halınızın rengini döşemenizin rengini düşünerek seçmelisiniz. Halınızın rengi yalnızca zeminle değil, odanızdaki duvarlar, perdeler veya mobilyalar gibi diğer dekorasyon elemanlarıyla da denge içinde olmalıdır.


Renk konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer kritik unsur da, halınızın renginin mobilyalarınızınkiyle birlikteliğidir. Mobilyalarınız meşe veya ceviz gibi malzemelerden yapılmışsa, yani koyu renklere sahipse; halınızda açık rengi tercih etmelisiniz. Açık renkli mobilyalar için ise, önerimiz daha koyu tonlar olacaktır.


Kullanacağınız zıtlık, dekorasyon ögelerinizi ortaya çıkaracak ve hem mobilyanızın hem de halılarınızın algılanması kolaylaşacaktır.

Odanıza biraz da hareket katmak isterseniz, halınız bunu yapmak için şık bir araç olacaktır. Uzun tüylü halılar veya tüylerinde farklı boyutları olan halılar, bulunduğu yere derinlik katacaktır. Eğer siz de zemininizde boyutlu bir etki yakalamayı istiyorsanız, Angora yünü ile el işçiliği ile dokunan MOHAIR koleksiyonumuza bakabilirsiniz.

MOHAIR
Angora Halı


Mutfak için Halı Seçimi

Mutfakta halı kullanmayı tercih edenlerdenseniz seçiminizi yaparken bu halının sık sık kirlenecek olduğunu unutmamalısınız. Mutfağınızda fazla vakit geçiriyorsanız, yoğun bir kullanıma maruz kalacak bu halının kısa tüylü ve leke tutmayan özelliklere sahip bir halı olmasını tavsiye ederiz. Az tüylü ve düz dokuma halılar lekeleri tutmayacak, silindiğinde veya yıkandığında lekeler kolaylıkla çıkarılabilecektir. Ayrıca bu tarz halılar yoğun kullanıma karşı dayanıklı olacaktır.

WICKER
Hasır Kilim


Mutfak halılarınızı tek renk yerine desenli seçmeniz mutfakta yemek yaparken dökülen lekelerin göze hemen çarpmamasına yardımcı olacaktır.
Mutfak için tercih ettiğiniz halılarınızı istediğinizde çamaşır makinasına atıp yıkayabilmelisiniz. Bu sebeple, halınızın küçük boyutlarda olmasını önemseyin. 
Mutfağınıza halı veya kilim seçerken bu tüyolarımızın tamamını göz önünde bulundururak mutfağınız için mükemmel bir kilim tercihi yapabilirsiniz.



Yatak Odası için Halı Seçimi

Yatak odası için halı seçerken hedefiniz rahat ve sakin bir ortam yaratmak olmalıdır. Bu yüzden halınızın malzemesi yatak odanızda sıcak ve konforlu bir ambiyans yaratmak adına büyük önem taşır. Yumuşak ve lüks bir doku veren yün halılar bu rahatlığı sağlamak için ideal olacak, size rahat bir ortam sunacaktır.


Doğal yün halılara alternatif olarak sentetik malzemeli halıları da tercih edebilirsiniz. Naylon malzemeli halılar yumuşaklık hissiyle, polyester malzemeli halılar ise anti alerjenik yapılarıyla öne çıkar. Bütçenizle birlikte malzemelerin bu özelliklerini de düşünerek karar verebilirsiniz.

Halı seçiminizi yaparken yatak odanızın ne kadar doğal ışık aldığını da göz önünde bulundurmalısınız. İyi aydınlatılmış bir odaya sahipseniz, tercihiniz koyu renkli halılardan yana olabilir; ancak aydınlık bir oda istiyorsanız ve özellikle de doğal ışığınız kısıtlı ise açık renkli halılar daha iyi sonuç verecektir. Bej, kahverengi tonları ve griler ise ışığın tonlarına uyumlu yapısıyla halı seçiminde risksiz renkler olacaktır.

MOHAIR
Angora Halı


MOHAIR
Angora Halı


Çocuk Odası için Halı Seçimi

Çocuk odaları, gün içinde yoğun kullanıma sahip alanlardır. Üzerinde her gün çocukların oynuyor olmasından dolayı hızla kirlenir. Çabuk kirlenebilecek bir zemin olduğunu göz önünde bulundurarak halınızın özelliklerini belirlemek gerekir. Temizlemenin kolay olduğu kısa tüylü halılar bu alanlarda kullanım için ideal olacaktır. Uzun tüylü halılar daha rahat görünebilir fakat çocuk odası gibi yoğun olarak kullanılan yerlerde yıpranma olasılığı yüksektir.


Renkleri ve renklerin duyulara etkilerini çocuk odası halılarında kullanmak iyi bir fikirdir. Canlı renkleri özgürce kullanabileceğiniz bu alanlarda, lekelenmelerin göze çarpmaması için ise tercihinizi desenli bir halıdan yana kullanabilirsiniz.

BIMBI
Yün Çocuk Kilimi


BIMBI
Yün Çocuk Kilimi


Banyo için Halı Seçimi

Banyonuzda halı kullanacaksanız nem bu halının en büyük düşmanı olacaktır. Halınız ve yüksek nem arasındaki düşmanlığı iyi yönetmek gerekir. Banyo halınızın malzemesi için tercihinizi, suyu absorbe etmeyen ve ıslandığında kolay kuruyabilen malzemelerden yana kullanmalısınız. Dolayısıyla yünden kaçınmak ve naylon malzemeli halıdan yana tercih yapmak banyonuz için ideal olacaktır. Yüksek nemi tutuşu sebebiyle yoğun ve kalın dokulu halılardan kaçınmak gerekir.


Zeminin sıklıkla kaygan ve yaş olduğu bir alan olduğunu düşünürsek banyolarınızdaki halılarınızı kaydırmazlar ile kullanmanızı tavsiye ederiz.

MOHAIR
Angora Halı


MOHAIR
Angora Halı


SCANDI MOROCCAN
Yün Kilim


SCANDI MOROCCAN
Yün Kilim


Görsel Kaynakça