Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?

Arkadaş toplantıları, yemek davetleri ya da tatil eğlencesi... Hemen her toplantı için hazırlanabilecek lezzetli ve kolay bir şarküteri tabağı, şık sofraların vazgeçilmez ögesi olarak mükemmel bir seçimdir. Sofraların tam ortasına konumlandırılan ve dolgunluğu ile görenleri heyecanlandıracak, gösterişli bir şarküteri tabağı nasıl hazırlanır diye merak ediyorsanız, sizin için derlendiğimiz önce içerik sonra sunum ipuçlarını takip edebilirsiniz. Peynirden şarap seçimine ve göz alıcı bir sunumun ince detaylarına kadar iştah açıcı bir şarküteri tabağı hazırlamak için küçük detaylara dikkat etmeniz yeterli!

 

İlk Adım: Özenle Seçilmiş Malzemeler

Kusursuz görünen bir şarküteri tabağında neler olması gerektiğini adım adım takip etmek isterseniz, işte size detaylar:

Şarküteri Ürünleri

Adı üzerinde şarküteri tabağı denilince akla ilk önce lezzetli şarküteri ürünleri gelir. Ancak tabii ki soğuk tüketilen şarküteri ürünleri seçmeniz çok daha mantıklı olacaktır. Böylece salam, sosis, pastırma ve tabii ki damak çatlatan rozbif gibi mutlaka olması gereken şarküteri ürünlerine tabakta yer verebilirsiniz. Bunun yanı sıra %100 dana eti ile hazırlanan pastırma Bresaola da tabağınızda ayrı bir görsel ve leziz şölen yaratabilir.

Hamur İşleri

Elbette ekmek ve kraker çeşitlerini de unutmamanız gerekli. Susamlı çubuk ve yuvarlak formlu kepekli tereyağlı krakerlerin yanı sıra yoğun ve sert kabuklu çıtır ekmekler de mutlaka tabakta yer almalıdır. Dilerseniz bu aşamada Crostini de ekleyebilirsiniz. Lezzetli başlangıçlar arasında yer alan Crostini hazırlamak için sevdiğiniz formda bir ekmeği kızartabilir, üzerine o dillere destan baharatlı sosunuzu ekleyebilirsiniz.

Taze ve Kurutulmuş Meyveler

Tabakta boşlukları ve tabii ki gözleri dolduran kuru yemişler ile kuru meyveleri de atlamamak gerek. Bu aşamada kuru ve yaş üzüm, fındık, ceviz, Antep fıstığı, kuru incir ve varsa kuru portakal kabukları kullanabilirsiniz. Taze meyveler olarak elma, çilek, şeftali ve erik koyulabilir. Meyve ve kuru yemişlerden kalan boşlukları da yeşil zeytin ve siyah zeytin ile doldurmak isteyebilir, enfes lezzetteki zeytinyağı ile tabağınızı şenlendirebilirsiniz.

Pratik Şarküteri Tabağı


Peynir Çeşitleri

Tabii ki enfes bir şarap tabağı sunumu hazırlanırken peynir çeşitleri başrolü oynar. Kalabalık misafirlerin damak tadını tam kestiremiyorsanız, her çeşitten azar azar tercih edebilirsiniz. Tuzlu ve sert tatları sevenler için Bergama tulumu, daha yumuşak lezzet tercih edenler için krema kıvamında keçi peyniri veya kaşar peyniri kullanmaya ne dersiniz? Elbette füme et gibi tadı ve güzel kokusu ile Çerkes peyniri de farklı bir aroma katar. Yoğun tatlardan hoşlanıyorsanız, tulum peyniri, yıllanmış Kars gravyeri veya parmesanı atlamamanız iyi olacaktır!

Şarap Seçimi

Sıra geldi özenle hazırladığınız şarküteri tabağınızı taçlandırmaya! Misafirlerinizin beğeneceği tarzda kırmızı bir şarap enfes bir seçim olur. Tabii ki kırmızı şarap tercih etmeyenler için beyaz şarap ya da farklı bir içecek de sofraya konumlandırılabilirsiniz.

Lezzetlerin Buluşmasına Tanıklık Edin

En sevilen dostlar ile geçirilecek bir gecede masadaki her şeyin mükemmel görünmesi istemez misiniz? Bunlardan biri olan ve hazırlaması oldukça eğlenceli bir şarap peynir tabağı sunumu için en temel gereklilik başlıca sunum ürünleridir. Sofraya serilen şık bir keten örtü, cam bardaklar ve servise ortaklık eden ahşap bıçak ve kaşık formları, softanızı zengin ve şık göstermek için ihtiyacınız olan temel ürünlerdir. Böylesine tarz bir sofraya yerleştirilecek zengin bir peynir tabağı içinse yeterli büyüklükte ahşap sunum tahtasına sahip olmanız gerekir. Hem dekoratif hem de fonksiyonel bir seçenek için sitemizde yer alan ahşap sunum tahtası çeşitlerine göz atmazsanız çok şey kaçırabilirsiniz

UVA
Ahşap Sunum Tahtası

FOLD
Dikdörtgen Ahşap Tepsi



Peynir tabağı hazırlanışı özen isteyen bir iş olduğundan her bir detayı âdeta ilmek ilmek işlenmelisiniz. Ahşap sunum tahtası üzerine malzemeleri yerleştirirken önce en çok yer kaplayan ürünler ile başlamalısınız. Bu tür yer kaplayan ürünler genellikle zeytin kaseleri, kuru yemişler için minik kaplar ve sosluklardır. Daha sonra çevresine peynirler ekleyebilir, görselliği artırmak adına peynirlere farklı kesim şekilleri verebilirsiniz. Yumuşak formdaki peynirler üçgen kesilebilirken, parmesan ve kaşar peyniri gibi sert peynirlerin küpler ya da dilimler halinde kesilerek konumlandırılması gerekir. Böylece konuklarınız bıçak kullanmadan istediği peynirlerden dilediği kadar alabilir.

Peynir Tabağı Sunumu


Ekmek ve krakerleri plaka üzerine eklemek yerine minik kaplarda bir yığın halinde sunmaya ne dersiniz? Dilerseniz çubuk formlu krakerleri, şık bir cam kap içinde dikey halde yerleştirebilirsiniz. Geri kalan tüm alanları doldurmak için en önemli detay ise şarküteri etleridir. Plakaya yerleştirilecek etlerin farklı formlarda katlanmanız temel kurallardan biri! Çünkü üçgen, daire ya da ikiye katlanmış, arasına peynir sıkıştırılarak rulo yapılmış etler tabağınızı eğlenceli hale getirir. Sosisi soğuk formda kullanmak isterseniz, verev keserek bir yığın halinde yerleştirebilirsiniz. Buna karşın daire şeklindeki salam parçalarını da koni olarak eklemenizi söylememize gerek yok sanırım.

Sıra geldi minik alanları kuru yemiş ve meyveler ile doldurmaya. Öncelikle yaş meyveleri farklı formlarda keserek dilediğiniz alanlara yığın şeklinde ancak dengeli bir formda yerleştirmelisiniz. Daha sonra kalan minik alanlara, tabağın her iki yanında eşit olacak şekilde kuru meyveler ekleyebilirsiniz. Zeytinler ile kombin oluşturan minik kuru yemişler de birlikte sunulabilir. Buna karşın minik kaseler içerisinde sunulan zeytinler üzerine zeytinyağı gezdirilerek, baharatlar ile de zengin bir görünüme kavuşturulabilirsiniz.

Peynir tabağınıza eşlik edecek soslar için küçük kaselerden yardım alabilirsiniz. Hardal, pesto sos, balzamik sirke ve bal seçimleri damak çatlatacak lezzetler arasındadır. Sos sunumunu zenginleştirmek için soslarınıza minik maydanoz yaprakları koyabilir, bal seçiminizi petekli bal formunda yapabilirsiniz. Kullandığınız minik sos kaselerinin altlarına yerleştireceğiniz ahşap bardak altlıkları, sunum tepsisi ile eklektik bir uyum yakalar. Bu tür bir sunum için ürünlerimiz içerisindeki son derece şık ahşap bardak altlıklarından ilham alabilirsiniz. Hatta şarküteri tabağınızı hazırlarken sunumunuza renk katacak ürünlere göz atmak için keyifli ürün yelpazemiz ile görselliği zenginleştirebilirsiniz.

Şarküteri Tabağı Örneği


Her şey tamam olduğuna göre sıra geldi en son ancak en kritik önerimize: herkesin sevdiği bir müzik tarzı, sevdiğiniz dostlar ve tabii ki saatin nasıl geçtiğini anlamadığınız bol kahkahalı koyu sohbet! Sizce de sıra şarküteri tabağının keyfini çıkarmaya gelmedi mi?

UNICA


UNICA
Ahşap Sunum Tahtası


UNICA
Ahşap Sunum Tahtası


UNICA
Ahşap Bardak Altlığı



Görsel Kaynakça