Yeni Trend: Tiny House

Dünya’nın yeni trendi: Tiny House! Tiny House’un ne olduğunu, nereden geldiğini merak edenler, minik evlerini nasıl dekore edebileceğini düşünenler bu yazıya.

 

Nedir bu Tiny House?

Bütün dünyada gün geçtikçe yaygınlaşan, son zamanlarda sosyal medya mecralarında da sıkça görünür olan Tiny house, minimal yaşam tarzında, az eşya ile çok kullanışlı alanlar sunan evlere verilen isimdir. Bu evler genellikle doğanın içinde, yeşil bir arazide veya bir ormanın içinde konumlanır. Bu evler, 10 ila 30 metrekare arasında değişen alanlarına bir evde olması gereken bütün işlevleri sığdırırlar. Doğaya yakın bir yaşam sürmek isteyenler, şehir hayatının kalabalığından, yoğunluğundan ve tüketiminden uzaklaşmak isteyenler için mükemmel bir seçenektir.

Tiny House 1

Tiny House
Dekorasyon 1

Neden Tiny House? Neden Minik Evler?

Ev trendleri arasında Tiny House’ların giderek popülerleşiyor oluşu, değişen yaşam şartlarıyla doğrudan ilişkili. Günümüzde büyük metrekareli evlerde yaşamanın artan masraflarıyla baş etmek birçok insanı zorlamakta. Ayrıca tiny house’lar, minimalizm akımının yaygınlaşmasıyla, sade bir hayat arayışındaki insanların tercih ettikleri bir yaşam biçimi haline gelmekte. Diğer yandan tiny house’lar, şehirden uzaklaşmak isteyenler için yeşilin içinde, daha az atıklı ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı vadetmekte.

Tiny House 2

Küçük Evlerde Yaşam İçin İpuçları

Gerek basılı, gerek dijital mecralarda gitgide daha sık gördüğümüz tiny house örnekleri sizin de hayallerinizi süslüyor olabilir. Daha 'basit' ve doğaya karşı daha 'sorumlu' bir hayatın izinde siz de bir minik ev satın almak veya inşa etmek istiyor olabilirsiniz. O zaman okumaya devam edin; çünkü yazımızın devamında Tiny House'larda konforlu bir yaşam sürdürmeyi mümkün kılan temel dekorasyon ipuçlarına değiniyoruz!

İlk İpucu: Depolama Çözümlerini Değerlendirin!

Tiny House’ların en çok düşündüren ve dekorasyonu açısından en belirleyici özelliği depolama çözümleri. Minik evlerin 10 ila 30 metrekarelik alanlarına sığmak için eşyalarınızı nasıl depolayacağınızın iyi planlanmış olması gerekli. Öyle ki, hiç ummadığınız alanların depolama alanı olarak kullanılabileceği çözümler yaratmak küçük evler için oldukça önemli. Mesela, oturma alanınızın önünde kahvenizi koyduğunuz sehpanızı artık bir depolama alanı olarak görebilirsiniz.

SLIDER
Sürgülü Ahşap Sehpa

LALUNA
Kapaklı Ahşap Sehpa

İkinci İpucu: Düşey Hacimi Kullanın!

Tercihiniz minik evlerde yaşamak ise, yatay alanlarınızın imkanları kısıtlı kalmış olabilir. O halde düşey hacimleri değerlendirme zamanı! Zemininizde hareket alanınızı azaltmamak için eşyalarınızı göz hizanızın üstünde kalan alanlara yerleştirmek iyi bir fikir olabilir. Duvarlar size daha fazla depolama alanı sunmak için hazır ve nazırdır. Fakat ferah bir alan arayışındaysanız duvarları değerlendirirken büyük ve hantal eşyalardan uzak durmak gerekir. Depolama alanlarının malzeme seçimlerinde mümkün olduğunca geçirgen malzemeler kullanarak hem eşyalarınızın derli toplu durmasını sağlamış hem de alanınızı daraltmamış olacaksınız.
Örneğin kıyafetleriniz için kapalı bir dolap yerine açık bir askılık tercih etmek size ferah bir alan bırakacaktır.

MONO
Dal Ahşap Askılık


Veya kitaplarınız için standart ölçülerde kitaplıklar yerine sergileme düzeni sağlayan çerçeve raflarını kullanmak size hem büyük ve atıl bir duvar hacminden yararlanma şansı verecek, hem de kitap kapaklarını kolayca görüp kitaplarınıza pratik biçimde ulaşmanızı sağlayacaktır.

LOTUS
Ahşap Dergi ve Çerçeve Rafı


Üçüncü İpucu: Işığı Kurgulayın!

Minik evinizde iyi planlanması gereken şeylerden biri de ışık. Duvarlarda tercih ettiğiniz renkler, pencerelerinizin konumu, eşyaları evde nereye konumlandırdığınız gibi etkenler iç mekandaki ışık akışını etkiler. Duvarlarda koyu renk kullanmak küçük evinizin olduğundan daha da küçük görünmesine sebep olabilir. Duvarlarınızda açık renk tercih etmek ise evin atmosferinin ferah ve geniş görünmesine katkı sağlayacaktır.
Pencereler minik evinize ışık almak için muhteşem fırsatlar sunar. Ekolojik bir hayata yönelmek istiyorsanız, elektrikli aydınlatmalar yerine doğal ışıktan maksimum fayda sağlayabilmelisiniz. Pencereler aynı zamanda dış mekandaki yeşil alanları içeriye dahil etmenin araçlarıdır. Böylelikle dışarıdaki doğa manzaraları evin bir parçası olur. Evin içinde eşyaları pencerenin önüne yerleştirmekten kaçınmak iç atmosferinizin ferah algılanmasına yardımcı olacaktır. Göz hep pencere açıklıklarına yöneleceğinden, pencere önlerini boş bırakmak daha aydınlık ve havadar bir mekan hissi yaratacaktır.

Tiny House
Dekorasyon 2

Bir minik eve sahip olup, daha basit, daha ekolojik, daha yeşil bir hayat yaşamak sizin de hayallerinizi süslüyorsa size tek bir tavsiyemiz var: hayallerinizi takip edin! Minik evinizde yaratacağınız mekanlarda az ve öz eşya ile keyifli zamanlara yer açan anılar yaşamayı, yaz akşamlarında güzel bahçenizde arkadaşlarınızla yemekler yemeyi daha fazla ertelemeyin! Vakti geldiğinde arkadaşlarınıza kuracağınız keyifli sofralara eşlik edecek şarküteri tabağı ipuçları için "Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?” yazımıza da göz atın!

Görsel Kaynakça